Algemene Informatie

Achtergrond

De GIPS-IV studie is een onderzoek bij patiënten met een hartinfarct. In Nederland komen dagelijks ongeveer 94 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Bij een hartinfarct is één van de bloedvaten die het hart van bloed en zuurstof voorzien, afgesloten, waardoor een deel van het hart geen zuurstof krijgt. Daardoor kan schade en een litteken in het hart ontstaan. De laatste tientallen jaren is de zorg rondom een hartinfarct sterk verbeterd. Omdat we sneller het afgesloten bloedvat open kunnen maken ontstaat er aanzienlijk minder schade door het hartinfarct. Helaas blijft bij een groot deel van de patiënten alsnog permanente schade aan de hartspier aanwezig na het hartinfarct.

 

Cel- en dieronderzoek laat zien dat het toedienen van medicijnen waaruit sulfide vrijkomt (sulfide-donoren) zorgt voor een aanzienlijke verkleining van de schade die door een hartinfarct ontstaat. Sulfide is een lichaamseigen stof die in ieder mens voorkomt. Verhoging van het lichaamseigen sulfide met de sulfide-donor natriumthiosulfaat laat in mensen gunstige effecten zien bij onder andere (cyanide)vergiftigingen en huidaandoeningen bij nierpatiënten. Dit medicijn wordt al tientallen jaren lang veilig aan mensen gegeven.

Studie Opzet

Momenteel onderzoeken wij in het UMCG met de GIPS-IV studie of natriumthiosulfaat niet alleen in dieren, maar ook in mensen de schade door een hartinfarct kan verminderen. In dit onderzoek zal de helft van de onderzoekersdeelnemers natriumthiosulfaat krijgen en de andere helft een placebo. Een placebo is een middel met een niet werkzame stof, ook wel nepmiddel genoemd. Loting bepaalt welk middel u krijgt. U en de onderzoeker weten niet in welke groep u zit. Dit wordt gedaan zodat de onderzoeksresultaten niet kunnen worden beïnvloed. Als het voor uw gezondheid belangrijk is, kan dit wel worden opgezocht. 

 

Het medicijn wat patiënten tweemaal toegediend krijgen is een aanvulling op de standaard behandeling van een hartinfarct. Na 4 maanden beoordelen wij de pompfunctie van het hart en de hoeveelheid litteken in de hartspier met een MRI scan. Door de scans van de groep met het onderzoeksmedicijn en de groep met het placebo met elkaar te vergelijken kunnen we bekijken of het onderzoeksmedicijn heeft gewerkt en schade hiermee beperkt kan worden.

Sponsoring

Dit onderzoek wordt gesponsord door Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) en de Nederlandse Hartstichting (NHS).

logo-3_RGB_def.jpg
download.png
Doctor Operating CT Scanner